Däck
Batteri
Filter
Vindrutetorkare
Stötdämpare Och Fjädring
Bromssystem
Glödlampor
Belysning
Kaross
Klimatanläggning
Kylare Och Värmesystem
Backspeglar
Kamremssystem
Tändstift Och Glödstift
Koppling

Beskrivning

tires_whatitis_image

Dina däcks slitbana (gummimönstret på ytan) måste överföra alla krafter som passerar mellan fordonet och vägen. Däcken måste klara av ditt fordons vikt, styra det, överföra drivkraften och bromskraften, få väggrepp och till och med hjälpa fordonets fjädring. Däckets väggrepp avgör hjulens förmåga att följa vägen utan att slira eller glida iväg. Dåligt pumpade, slitna eller hårda däck (över fem år gamla) reducerar stabiliteten i kurvor och kan göra ditt fordon farligt på vått underlag och vid bromsning.

Friktion och väggreppet på kontaktytan mellan däcket och vägen påverkar följande aspekter:

 • stoppsträckan under bromsningen;
 • väghållningen i kurvor;
 • fordonets stabilitet;
 • fordonets respons vid nödmanövrer;
 • styrningens precision;
 • säkerhet i alla körförhållanden.​

Att förstå grunderna i däckkonstruktionen bidrar till din säkerhet i alla körsituationer. Däck består inte bara av gummi. De har en ganska komplicerad intern struktur.

 • Slitbana: detta är ytan som kommer i kontakt med marken. Slitbanan måste klara av slitage och skydda insidan av däcket. Den består av gummi och kännetecknas av ett mönster som varierar mellan olika däcktyper.
 • Sidoväggar: dessa skyddar den invändiga strukturen mot sidostötar och inverkan av väder och vind. De är markerade med användbar information om däckstorlek, slitbanans mönsternamn, tillverkarens namn, tillverkningsdatum osv.
 • Däckvulst: detta är en ring av gummitäckt tyg med samma form som hjulfälgen och den har konstruerats för att se till så att däcket inte glider på hjulet.
 • Skikt eller varp: detta är strukturen som definierar däckets form. Varpen omfattar en eller flera överlappande lager (skikt) av tyg som arrangerats för att tillhandahålla den nödvändiga flexibiliteten samtidigt som alla involverade krafter absorberas, som körnings-, bromsnings- och pumpningskrafterna. "Radialdäck" är däck där varpens skikt sträcker sig ut korsvis mellan däckvulsterna.
 • Remmar: dessa är stål- eller nylonremmar som är fastsatta mellan däckstommen och slitbanan för att förbättra styrkan och stabiliteten samt för en högre motståndskraft mot stötar och penetration.
 • Fyllnadsmaterial: denna del består vanligtvis av gummi och sträcker sig från däckvulsten in i sidoväggen. Den ger en gradvis övergång mellan den hårda däckvulsten och den flexibla sidoväggen.
 • Invändigt foder: detta är gummilagret inuti slanglösa däck som ser till att luft inte läcker ut.
 • Däckvulsttrådar: dessa trådar löper genom däckvulsten för att förhindra att den glider ut ur sätet i hjulfälgen.

Däckkonstruktionen skiljer sig enligt årstiden däcken är avsedda för. De tre huvudtyperna är:

SommardäckUpptäck

VinterdäckUpptäck

Året runt-däckUpptäck

Den europeiska unionen har introducerat ett nytt obligatoriskt däcketiketteringssystem för att garantera spridningen av tydlig och korrekt information om:

 • energieffektivitet;
 • väggrepp på vått underlag;
 • däckljud.

Från och med november 2012, måste alla nya däck som säljs inom EU markeras med den information som krävs för att bedöma prestandan.

EG-förordningen 1222/2009 specificerar olika prestandavärden för:

 • rullmotstånd;
 • väggrepp på vått underlag;
 • externt rullande ljud.
tires_cee_lables_image

RullmotståndUpptäck

Väggrepp på vått underlagUpptäck

BullernivåUpptäck

Visste du att

Märkningar och storlekar
 

Märkningar och storlekar<br/> 

Märkningarna på däckets sidoväggar identifierar däckets egenskaper i detalj. Denna information är viktig eftersom varje fordon endast kan förses med däck av samma storlek och typ som anges i bruksanvisningen.

Varje nummer som har markerats på däcket identifierar en exakt fysisk egenskap. Till exempel, bruksanvisningen kan specificera däck med storleken 215 65 R 16 95H där:

 • 215 är däckets bredd i millimeter.
 • 65 är dess höjd- och breddförhållande.
 • R identifierar skiktens arrangemang. I detta fall är däcket ett radialdäck med skikt.
 • 16 är däckets diameter i tum.
 • 95 är belastningsvärdet, ett nummervärde som identifierar den maximala belastning som däcket kan klara av vid den hastighet som tillverkarens hastighetsvärde anger.
 • H är hastighetsvärdet, ett värde som identifierar den maximala hastighet vid vilken däcket kan klara av lasten som identifieras i tillverkarens belastningsvärde.
Tillverkningsdatumet (DOT) har också markerats på däcksidan. Tillverkningsveckan och -året specificeras i form av en fyrsiffrig kod. Till exempel, kod 4712 identifierar ett däck som tillverkades vecka 47 år 2012.

Hur man kontrollerar vattenplaning

Hur man kontrollerar vattenplaning

Vattenplaning är en av de största riskerna vid körning på våga vägar. När ett fordon vattenplanar, börjar dess däck att glida på ett vattenlager och förlorar omedelbart kontakten med den underliggande asfalten. Vattenplaning är ett farligt fenomen, som typiskt beror på körning med hög hastighet på mycket våg väg eller asfalterade vägar med vattenpölar. I dessa förhållanden, kan kanalerna i slitbanan inte längre stöta ut allt vatten under däcket. Ett vattenskikt bildas därmed och gör så att däcket glider på dess yta. I de flesta fall, kan man undvika vattenplaning genom att köra försiktigt samt använda högkvalitativa, korrekt pumpade däck, eftersom slitbanans mönster är designat för att avlägsna stora vattenvolymer så att däcket kan ha ett effektivt väggrepp. Om ditt fordon börjar vattenplana, tjänar det ingenting till att bromsa eftersom dina däck inte längre har kontakt med marken. Bromsning kan även göra så att fordonet väjer häftigt så snart det första däcket återfår väggreppet, vilket gör att du förlorar kontrollen.

Det bästa man kan göra är att hålla ratten i ett stadigt grepp redo för den stund då däcken återfår väggreppet, samtidigt som man håller kontroll över körriktningen så länge som fenomenet varar. Dessutom, ska du gradvis släppa upp trycket på gaspedalen, eftersom motorhastigheten ökar så snart hjulen börjar glida.

Rätt tryck
 
 

Rätt tryck<br/> <br/> 

Förutom att vara osäkra, kan dåligt pumpade däck även öka bränsleförbrukningen. Eftersom de erbjuder ett större rullmotstånd, kräver de mer energi för att rotera, vilket innebär ökade bränslekostnader. När de har installerats på hjulen, släpps luften oundvikligen ut ur däcken med tiden. Därför är det viktigt att kontrollera däcktrycket regelbundet och respektera de värden som specificeras i ditt fordons bruksanvisning. Korrekt pumpade däck kan ge dig besparingar i bränslekostnader på upp till 5 %*.

* Källa: U.S. Environmental Protection Agency (EPA)

Tips från Abarth

Dåligt pumpade, slitna eller hårda däck (över fem år gamla) reducerar stabiliteten avsevärt i kurvor och kan göra ditt fordon farligt på vått underlag och vid bromsning. Respektera däckstorlekarna som anges i ditt fordons dokumentation. Det är olagligt att installera däck med en storlek som inte tillåts enligt ditt fordons registreringsbevis. Medan det inte är tillåtet att installera däck med ett lägre hastighetsvärde än de som installerats som originalutrustning, är det tillåtet att installera däck med ett högre hastighetsvärde. Du får också förse ditt fordon med vinterdäck med ett hastighetsvärde som är en bokstav under sommardäckens bokstav. Håll dina däck pumpade till rätt tryck för att spara upp till 5 % i bränslekostnader. En korrekt pumpning och användning av däck som lämpar sig för årstiden utgör ett stort bidrag till både säkerheten och däckets livslängd. Låt kontrollera dina däck regelbundet av en auktoriserad Fiat Group-serviceverkstad. De kan även byta däck vid behov. Deras specialiserade personal kommer även att rekommendera de bästa däcken för dina behov.

* Källa: U.S. Environmental Protection Agency (EPA)

tires_advices_image

Självdiagnos

Det är god praxis att kontrollera däcktrycket regelbundet. Korrekt tryck specificeras i ditt fordons bruksanvisning.

Slitbanans djup

Slitbanans djup varierar mellan olika däcktyper, men dess minsta värde anges i lagen. Slitbanan måste vara minst 1,6 mm djup över däckytan. Detta djup kan mätas lätt med ett mynt på 2 €. Om slitbanan är djupare än myntets yttre ring, är den säkert över gränsvärdet på 1,6 mm.

Däcktillstånd

Snitt och skador på däckets sidoväggar kan vara farliga, särskilt om de tränger in i strukturens skikt. Byt däcken omedelbart om du märker denna typ av skada.

Fälg

Hack i fälgen kan leda till vibrationer under styrningen och även göra så att däcket faller av fälgen.