Kylare Och Värmesystem
Batteri
Filter
Vindrutetorkare
Stötdämpare Och Fjädring
Däck
Glödlampor
Belysning
Kaross
Klimatanläggning
Bromssystem
Backspeglar
Kamremssystem
Tändstift Och Glödstift
Koppling

Beskrivning

radiator_whatitis_image

Under förbränningen når motorn temperaturer på mellan 1.700° C och 2.500° C och en del av värmen överförs till cylinderväggarna, kolvarna, cylinderhuvudet och ventilerna. Om dessa delar inte är tillräckligt kylda, kan de nå höga temperaturer, vilket kan göra att de skadas så at motorns funktion riskeras.
Värmeenergin sprids genom att använda ett flytande kylmedel som värms genom att cirkulera genom motorns olika utrymmen. Kylmedlet kan även direkt kyla motorns smörjningsolja eller transmissionsoljan i fordon med automatväxellåda.

Denna vätska tar värme från motorn och sprider den till utomhusluften genom att använda en särskild utväxlare: kylaren.

Kylsystemet måste garantera följande:

  • En effektiv värmeutväxling mellan kylmedlet och luften:
    den optimala strukturella temperaturen för motorn när den körs med full kraft.

KylarenUpptäck

MotorfläktUpptäck

VärmareUpptäck

VattenpumpUpptäck

KYLVÄTSKAUpptäck

Visste du att

VIKTEN AV FROSTVÄTSKA
 

VIKTEN AV FROSTVÄTSKA<br/> 

Olämpliga vätskor kan vara ineffektiva ur värmeväxlingssynvinkel och ge ett otillräckligt skydd mot korrosion, vilket leder till en försämring av de olika ytorna i kylkretsen. De kan också vara ineffektiva i att förhindra farliga kavitationsfenomen.
Av detta skäl, specificeras kylvätsketypen som ska användas till din bil i bruksanvisningen.

Paraflu är ett frostskyddsmedel som fungerar effektivt, även i mycket svåra driftförhållanden. Den erbjuder ett perfekt skydd för kylsystem, garanterar en optimal borttagning av värme från motorns förbränningskammare och ett maximalt skydd mot frost, avlagringar och korrosion.
För optimalt skydd, rekommenderar vi att du blandar produkten med 50 % vatten för att uppnå en frostpunkt på -50° C.

VAR UPPMÄRKSAM PÅ DROPPLÅS

VAR UPPMÄRKSAM PÅ DROPPLÅS

Det finns olika vätskor och pulver på marknaden som används som dropplås. Dessa system har inget bevisat tekniskt värde och kan även leda till allvarliga problem med motorn  och vattenpumpen. Vid en bekräftad vätskeförlust från kylaren, rekommenderar vi att du byter ut den mot en originalreservdel.

KAMREMSSATS MED VATTENPUMP

KAMREMSSATS MED VATTENPUMP

Motorns kylvätskepump fungerar som en aktiv komponent i harmoni med kamremssystemets komponenter eftersom den drivs av kamremmen. Vattenpumpens rörliga delar är utsatt för samma slitage med tiden, precis som de övriga komponenterna. När du utför service på kamremssystemet, rekommenderar vi att du byter ut alla anslutna komponenter samtidigt med kamremmen, som remspännarens lager, transmissionsrullen och vattenpumpen.
För det löpande underhållet på ditt fordon besök Abarth servicenät och be om en Mopar® kamremssats: allt du behöver för en bekväm och pålitlig servicelösning.

Tips från Abarth

Läckande kylvätska kan leda till en snabb minskning av kylkapaciteten. En röd mätare tänds på instrumentpanelen för att indikera den höga temperaturen. Så snart det är säkert, måste du omedelbart stoppa fordonet, stänga av motorn och ringa vägassistanstjänsten.
Även fel på kylaren, en för hög kylvätsketemperatur kan orsakas av fel i andra systemkomponenter som vattenpumpen eller fläkten.
Vi rekommenderar att du låter kontrollera ditt kylsystem regelbundet vid en auktoriserad serviceverkstad för att kontrollera kylarfunktionen och kylkretsens komponenter (inklusive rör och hylsor). När det är nödvändigt, ska du justera kylvätskenivån enligt instruktionerna i bruksanvisningen. Se till att byta den vartannat/vart tredje år.
Vi rekommenderar att kylsystemet rengörs fullständigt cirka vart femte år.

För att garantera ditt fordons kylsystem underhålls korrekt. Välj alltid originalreservdelar från Mopar®, eftersom de garanteras av din biltillverkare som säkra, högkvalitativa, resistenta och miljövänliga.
Originalreservdelarna garanterar samma effektivitet som komponenterna som är installerade på en ny bil, vilket innebär att din bils prestanda förblir precis så som Abarth avser att den ska vara.

radiator_advices_image